Things that might spice up your life... Don't Worry, Be Happy

Google
 

Saturday, October 8, 2011

BAJET 2012 (MALAY) - HIGHLIGHTS

Bajet 2012: Highlights (2011/10/07)* Pembayaran bantuan tunai (sekali sahaja) sebanyak RM500 kepada semua isi rumah dengan pendapatan bulanan sebanyak RM3,000 dan ke bawah, yang bernilai RM1.8 bilion untuk memberi manfaat kepada 3.4 juta isi rumah.


* Bantuan RM100 (sekali sahaja) bagi setiap murid sekolah berusia 6 hingga 16 tahun.


* Pembayaran baucer tunai RM200 (sekali sahaja) untuk semua murid-murid sekolah Malaysia dan pelajar institusi pembelajaran tinggi.


*Siling bagi harga rumah di bawah skim jaminan deposit kerajaan untuk pembeli rumah pertama kali dinaikkan kepada RM400,000 daripada RM200,000.


* Kenaikan gaji Perkhidmatan Awam di antara 7 dan 13 peratus.


* Bonus tambahan gaji setengah bulan dengan bayaran minimum RM500 untuk kakitangan awam dan bantuan sebanyak RM500 untuk pesara kerajaan, yang akan dibayar bersama-sama dengan gaji Disember 2011.


* RM443 juta dana untuk membina 15,000 unit perumahan untuk lebih rendah kepada berpendapatan sederhana.


* Peningkatan dalam kadar kenaikan gaji tahunan secara automatik dalam pembayaran gaji perkhidmatan awam antara RM80 dan RM320.


* Pencen Perkhidmatan Awam akan dinaikkan, yang melibatkan peruntukan RM600 juta.


* RM120 juta untuk menawarkan 5,000 Sarjana dan 500 biasiswa kedoktoran bagi kakitangan yang layak sivil, termasuk guru-guru.


* Kerajaan akan menawarkan 20,000 tempat untuk guru-guru diploma untuk melanjutkan pengajian peringkat ijazah.


* Satu pembayaran khas (sekali sahaja) RM3,000 kepada 4,300 individu yang telah tamat kontrak mereka dengan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) dan Jabatan Pembangunan Sosial (KEMAS).


* RM442 juta untuk perbelanjaan pembangunan Polis Diraja Malaysia (PDRM), termasuk untuk kuarters perumahan polis, pembelian peralatan komunikasi dan teknikal serta menaik taraf ibu pejabat, balai dan pusat latihan.


* RM500 juta untuk menaik taraf dan menyenggara kem-kem tentera dan pihak di seluruh negara di bawah Penjagaan Tentera program.


* RM50 juta untuk memperkenalkan program khas bagi membolehkan anggota tentera yang bersara dengan perkhidmatan kurang daripada 21 tahun dan tidak layak untuk pencen, untuk menceburi bidang perniagaan dan mendapatkan pekerjaan di sektor awam dan swasta.


* Bayaran satu kali sebanyak RM3,000 kepada setiap bekas ahli serta janda dan duda polis konstabel dan tambahan khas yang berkhidmat dalam melindungi negara semasa Zaman Darurat.


* Membina 85 kedai-kedai runcit diskaun subsidi kerajaan di seluruh negara.


* Untuk mengkaji cukai sebenar keuntungan hartanah untuk membendung spekulasi.


* Untuk memanjangkan import dan duti eksais ke atas hibrid dan elektrik kereta sehingga akhir-2013.


* Malaysia untuk mewujudkan dana bernilai RM2.6 bilion untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS).


* Peneroka FELDA ke senarai global menjelang pertengahan 2012: "Penyenaraian akan mewujudkan syarikat perladangan cip biru lain di samping menarik pelabur antarabangsa kepada Bursa Malaysia. Hak-hak yang akan mewujudkan dan kepentingan peneroka FELDA akan terus dilindungi oleh Koperasi Permodalan FELDA. FELDA dijangka menerima durian runtuh dengan jumlah yang akan diumumkan sebelum penyenaraian.


* Untuk memanjangkan tempoh pengecualian cukai ke atas terbitan dan perdagangan sukuk mata wang asing sebanyak tiga tahun


* Untuk memotong cukai selama tiga tahun ke atas perbelanjaan yang ditanggung dalam penerbitan sukuk wakala bermula 2012.


* Untuk melaksanakan sektor swasta RM6 bilion yang dibiayai pakej rangsangan khas untuk kerja-kerja infrastruktur.


* Untuk membenarkan pemilikan asing 100 peratus sebanyak 17 perkhidmatan subsektor termasuk penjagaan kesihatan dan logistik.


* Untuk melaksanakan RM98.4 bilion pelan pusingan sehingga 2013 untuk projek-projek pembangunan ‘high-impact’.


* Untuk memberi manfaat cukai kepada pelabur yang menggunakan Pusat Pengurusan Perbendaharaan Malaysia untuk mempercepatkan pembangunan pasaran kewangan. Ini termasuk pengecualian cukai pendapatan sebanyak 70 peratus bagi lima tahun, duti pegangan pengecualian cukai ke atas bayaran faedah ke atas pinjaman dan cop pengecualian ke atas pinjaman dan perkhidmatan perjanjian. - Reuters**Nota: Penterjemahan Terus dari sumber http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/20111007164859/Article/index_html**
Copyright © The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad, Balai Berita 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur, Malaysia.

No comments:

Auction Ads